Znikający sos boloński

Trzeba przyznać, że nie jest to przepis szybki. Prosty, oczywiście tak, ale na pewno nie szybki, bo ten sos boloński potrzebuje czasu i miłości. Podobnie jak rosół.

Gwarantuje Wam jednak, że to się opłaci, bo jest niewiarygodnie pyszny! Nie ważne czy podacie go tradycyjnie z makaronem, czy też usmażycie do niego np. placki ziemniaczane, jest przepyszny.

Nic dziwnego, że nie ma szans aby coś zostało na kolejny dzień.

Składniki :

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 marchewkiIMG_3511
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny mielony i ziarnisty
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku

 

  1. Cebulę , seler naciowy  i czosnek kroimy w kostkę, a marchew ścieramy na tarce (grube oczka)IMG_3514
  2. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i wrzucamy na nią pokrojone składniki.

IMG_35153. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięsoIMG_35164. Wszystko smażymy dodając przyprawyIMG_3517

5. Usmażone mięso, razem z warzywami możemy przełożyć do większego garnka dodając jednocześnie pomidoryIMG_3518

6. Tak przygotowany sos gotujemy na wolnym ogniu 2-3h, co jakiś czas mieszając. Jeśli sos będzie odparowywał za bardzo możemy co jakiś czas podlewać go wodą ( lub białym winem)IMG_3520

Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Nawigacja