Niebo w ustach czyli domowe beziki

Dla jednych to smak dzieciństwa, dla innych obrzydliwie słodki styropian.

Dla mnie kiedyś bezy były słodkim styropianem, do momentu aż nie zaczęłam robić ich sama w domu. Są zupełnie inne od tych, które możemy kupić, są delikatne i miękkie i kleiste w środku. Smakują szczególnie wypełnione serkiem mascarpone, bitą śmietaną i owocami. Można je pokruszyć dodając do różnych deserów. Zastosowań na nie milion- tyle ile ludzi tyle pomysłów.

A więc do roboty… słodkiej roboty! To dziecinnie proste!

Składniki:

  • 3 jajka z lodówkiIMG_4492
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

 

 

 

 

  1. Oddzielamy białka od żółtekIMG_4493
  2. Miksujemy białka z odrobiną soliIMG_4494
  3. Jak już białka są prawie ubite dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Masa powinna być gęsta i błyszcząca.IMG_4495IMG_4497
  4. Wkładamy masę do rękawa cukierniczego, lub koszulki na dokumenty z odciętym rogiem.IMG_4498
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy beziki średniej wielkości.IMG_4499IMG_4502
  6. Pieczemy używając termoobiegu 20 min w 140 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni na kolejne 20 min.IMG_4505

Bajecznie pyszne, bajecznie proste!

Smacznego!

Zamierzacie zrobić swoje beziki? Pokażcie je na Instagramie #bezikietatowej

 

Zostaw odpowiedź

Nawigacja