Babeczki maślane, proste jak laska wanilii

Kocham masło! Ach co za wyznanie, ale naprawdę je uwielbiam. Jeśli wypieki to już te najbardziej maślane.

Specjalne miejsce w moim przepiśniku- a raczej w głowie, mają babeczki maślane.

Mieszczą się one  kategorii przepisów ekspresowych, bo ratują w sytuacjach gdy nagle ma ktoś wpaść lub nie wypada jechać gdzieś z „pustymi rękami”.

Formę babeczek wymyśliłam sama, bo jest to forma znacznie przyjemniejsza w transporcie i jedzeniu, tak na prawdę przepis można z powodzeniem wykorzystać podczas nadchodzącej Wielkanocy i upiec go w formie wielkiej baby.

No cóż, trzeba to przyznać, że po upieczeniu babeczki nie wyglądają jak wypieki Buddy’ego Valastro, ale musicie mi wierzyć na słowo (albo sami spróbować) smakują bajecznie!

Składniki :IMG_3480

  • 200 g. masła
  • 200 g. mąki
  • 200 g. drobnego cukru
  • 16 g. proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • laska wanilii

 

  1. Masło w temperaturze pokojowej rozcieramy z cukrem na gładką masęIMG_3482
  2. Do masy pojedynczo dodajemy jajka i miksujemy (masa może wyglądać na zważoną)IMG_3484
  3. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy mąkę i proszek do pieczeniaIMG_3485
  4. Na koniec wrzucamy otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny a także ziarna laski wanilii ( w ekonomicznej wersji polecam cukier wanilinowy lub aromat ) i mieszamyIMG_3489
  5. Masę wykładamy do foremek do 3/4 wysokościIMG_3492
  6. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 st. ok. 20-25 min ( jeśli w dużej formie babkowej ok. 45 min.)IMG_3493

Smacznego!

Macie jakieś awaryjne wypieki?

Zostaw odpowiedź

Nawigacja